Fidye Yazılım İştiraki Romanya'da Tutuklandı; Ukrayna'da 51 Çalınan Veri Aracısı Tutuklandı


Fidye Yazılım İştiraki Romanya'da Tutuklandı; Ukrayna'da 51 Çalınan Veri Aracısı Tutuklandı

Avrupa Birliği'nin önde gelen kolluk kuvveti kurumu Europol, üçüncü bir Rumen uyruklunun, yüksek profilli kuruluşları ve şirketleri hacklemekten ve büyük hacimli hassas verileri çalmaktan şüphelenilen bir fidye yazılımı iştiraki rolünden tutuklandığını duyurdu.

41 yaşındaki ismi açıklanmayan kişi, Pazartesi sabahı Romanya'nın Craiova kentindeki evinde, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile ortaklaşa yürütülen bir soruşturmanın ardından Romanya Organize Suç ve Terörizm Araştırma Müdürlüğü (DIICOT) tarafından tutuklandı.

Şu anda şüphelinin hangi fidye yazılımı çetesiyle çalıştığı bilinmiyor, ancak gelişme, Rumen yetkililerin REvil fidye yazılımı ailesinin 5.000'den az olmayan fidye yazılımı saldırısını düzenlediğine ve yaklaşık şantaj yaptığına inanılan iki bağlı şirketini tutuklamasından bir aydan biraz daha uzun bir süre sonra gerçekleşti. Kurbanlardan 600.000 dolar.

Bağlı kuruluşlar, hizmet olarak fidye yazılımı (RaaS) aboneliğine dayalı iş modellerinde önemli bir rol oynar ve kaynak kodu sahiplerinden araç setini kiralamaktan ve bir hedef listesine karşı kendi saldırılarını başlatmaktan sorumludur.

Aktörler genellikle fidye yazılımı operatörleri tarafından teknik becerilerini ve menşe ülkelerini inceledikten sonra yer altı forumlarında işe alınır, ancak bağlı kuruluşlar ayrıca her başarılı fidye ödemesinden %65 ile %90 arasında değişen büyük bir pay alır ve bu da onu giderek daha başarılı ve daha başarılı hale getirir. siber suçlular için karlı bir girişim.

Europol'e göre, şüphelinin perakende, enerji ve kamu hizmetleri sektörlerindeki müşterilere hizmet sunan büyük bir Rumen bilişim şirketini hedef aldığı söyleniyor. Daha sonra, bağlı kuruluş, dosyaları şifrelemeye devam etmeden önce, fidye yazılımı dağıttı ve şirketin ülke ve ötesindeki müşterilerinden gelen veri yığınlarını sifonladı.

Europol yaptığı açıklamada, "Çalınan bilgiler arasında şirketlerin mali bilgileri, çalışanlarla ilgili kişisel bilgiler, müşterilerin bilgileri ve diğer önemli belgeler yer alıyor" dedi. "Şüpheli daha sonra kripto para biriminde büyük bir fidye ödemesi isteyecek ve taleplerinin karşılanmaması durumunda çalınan verileri siber suç forumlarına sızdırmakla tehdit edecek."

Ukrayna, 300 Milyon Kişinin Çalınan Verilerini Sattığı İçin 51 Kişiyi Tutukladı
Ayrı bir kolluk eyleminde, Ukrayna Ulusal Polisi Siber Polis Departmanı, 
300 milyondan fazla Ukrayna, Avrupa ve ABD vatandaşının kişisel bilgilerini içeren yaklaşık 100 veritabanına yasadışı olarak sahip olmakla bağlantılı olarak 51 kişiyi tutukladığını duyurdu.
Daha yeni Daha eski